Zdrowie i uroda

Cenne właściwości kurkumy

Kurkuma to przyprawa znana również pod nazwą szafraniec indyjski, pochodząca z Indii. Jest jedną z ważniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej. Dzięki jej właściwościom używa się ją od tysiącleci zarówno w kuchni jak i w medycynie. Można dodawać ją do dań z mięsem, ryżem, warzywami a także zup i sałatek oraz do napoi owocowych przygotowanych w domu tzw. shaków.

Codzienne jej suplementowanie pozwoli poprawić stan zdrowia i zapobiegnie rozwojowi chorób. Aby wzmocnić jej działanie i przyswajalność można łączyć ją z zmielonym pieprzem. Regularne jej stosowanie wpływa na wiele funkcji w organizmie człowieka. Po pierwsze stajemy się odporniejsi na różnego rodzaju choroby. Działa antyzapalnie i dzięki temu ma działania antynowotworowe.

Pomaga również w walce z bólem głowy a także z bólami miesiączkowymi. Skoro działa antyzapalnie, może poprawić kondycję skóry, a co za tym idzie, opóźni jej proces starzenia się. Codzienna suplementacja zwiększa również energie człowieka, więc mniej odczuwamy zmęczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *